Günlük hayatta saçımızı tararken, toplarken ya da elimizi saçımıza attığımız herhangi bir zamanda saç tellerimizin döküldüğünü görebiliriz ve bu bizler tarafından, dökülen saçlarımız belirli bir oranın üzerine çıkmadığı sürece normal ve olağan karşılanır.
Durdurulamayan saç dökülmeleri belirli bir sürenin sonunda kalıcı saç dökülmesi halini alır ve saçlarımızda gözle görülür seyreklikler hatta cildin tamamen göründüğü kellik durumları oluşabilir.
Maalesef insan gözü var olan saçlarının %50’sini kaybedene kadar saç seyrelmesinin boyutlarını farkedemiyor, farkettiğinde ise saçlarımız büyük oranda dökülmüş oluyor.
SAÇ DÖKÜLMESİ SADECE ERKEKLERDE Mİ GÖRÜLÜYOR?
Saç kayıpları konusunda toplumsal bir algı olarak sadece erkeklerde görülüyor gibi bir yanılgı mevcut. Bilimsel bir oranlama yapılırsa erkeklerin bu durumdan daha fazla muzdarip olduğu doğru fakat saç kaybı yaşayan kadın sayısı günümüzde oldukça artmış durumda.
SAÇ DÖKÜLMESİ NE ZAMANDIR GÖRÜLÜYOR?
Genetik olarak saç dökülmesi kadınlarda da erkeklerde de Androgenetik Alopesi (erkek tipi saç dökülmesi) olarak isimlendiriliyor.
Androgenetik Alopesi’nin tarihi MÖ.4.yy’a kadar uzanıyor. Androgenetik Alopesi’nin ilk tıbbi tanımının Aristo tarafından yapıldığı biliniyor.
Yani saç kayıpları modern çağın hayatlarımıza bir yansıması olmaktan ziyade insanlığın ilk zamanlarından bugüne kadar var olan bir estetik kaygı olarak tarihteki yerini alıyor.
Roma’nın büyük kralı Jül Sezar’ın saçlarına çok önem verdiğini ,saçlarının şeklinin bozulmaması için kafasını tek parmağı ile kaşıdığını, saçlarındaki seyrekliği gizlemek için ise başına defne yapraklarından yapılmış taç taktığını,hatta Mısır kraliçesi Kleopatra’nın da Jül Sezar’ın saçlarının gürleşmesi için bir çok özel formül uyguladığını biliyor muydunuz?
O zamanlarda ne saç ekimi ne de Rain Hair Clinic henüz var olmadığı için tüm bu çabaların sonucunda Jül Sezar’ın çok da mutlu olmadığı açıkça görülüyor.
Yine Eski Mısır’da MÖ. 1500’lü yıllarda üzerinde saç dökülmesini engellemek için formüller yazılmış papirüslerin var olması,
Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın MÖ.400’lü yıllarda saç dökülmesine karşı tedavilerle ilgileniyor olması binlerce yıl öncesinde bile saçlarımızın bizler için ne kadar kıymetli ve vazgeçilmez olduğunu açıkça gösteriyor.
KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜYOR?
Erkek tipi saç dökülmesi, erkeklerde önce şakaklardan başlayarak ön hat üzerinde ve tepe bölgesinde görülürken; kadınlarda saçın orta kısmında saç seyrelmesi olarak başlıyor ve genellikle ön hatta bir dökülme görülmüyor.
Kadınlardaki saç dökülmesi ‘Ludwig Sınıflandırması’ olarak 3 bölümde şekilleniyor:
1. Aşama saçın orta bölümünde saç incelmesi ve hafif seyrekleşme görülürken bu seyreklik var olan diğer saçlarla gizlenebilir durumdadır.
2. Aşamada dökülme ilerleyerek orta bölgede seyreklik artar.
3. Aşamada ise dökülme artmış ve saç derisinde gözle görülebilecek kadar seyreklik oluşmuştur.
KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİNİN SEBEPLERİ NELER?
Genetik yatkınlık sonucu oluşan saç dökülmesinin (androgenik alopesi) temel sebebi testosteron hormonudur. Bu durum kadınlarda 40 lı yaşlardan sonra, genellikle menapoz sonrasında görülür.
Hem kadınlarda hem erkeklerde bulunan ve böbrek üstü bezlerinden ve yumurtalıklardan salgılanan yani bir androjen hormon olan testosteron Alfa-5 redüktaz enzimi tarafından dihidrotestosterona(DHT) dönüşür.
DHT saç köklerindeki reseptörlere bağlanarak saçların seyrelmesine ve dökülmesine sebep olur.
Tabi kadınlarda testosteron hormonu erkeklere göre daha az salgılandığı için kadınlarda görülen saç dökülmesi erkeklerdeki kadar yoğun ve sık değildir.
Hamilelikte ve doğum sonrasında östrojen hormonunun dalgalanmasına bağlı olarak yaşanan değişiklikler de yine kadınlarda saç dökülmesine sebep olabiliyor.
Demir eksiliği ve anemi durumunda saç dökülmesi artıyor.
Tiroit bozuklukları,diyabet gibi hastalıklar saç dökülmelerini arttırabiliyor.
Kanserde, polikistik over tedavisinde , psikolojik tedavilerde kullanılan medikal ilaçların yan etkisi olarak saç kayıpları görülebiliyor.
Eksik ve yanlış beslenmeye bağlı olarak vücutta Çinko, B7 vitamini(biotin), B9 vitamini(Folik Asit), B12 vitamini, A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini eksiliklerinde saçların sağlıklı yapısı bozuluyor, saçlarda incelme,cansızlık ve dökülme artıyor.
Stresli zamanlarda, psikolojik sıkıntıların olduğu dönemlerde, travmatik durumların ardından saç seyrelmesi artabiliyor.
Hayatın her anında sakin kalmak,huzurlu olmak, mutlu olmak bedensel sağlımız için olduğu kadar saçlarımız için de bir o kadar gerekli.
KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Yapılan bililmsel araştırmalar saç dökülmelerinin ve saç seyrekliklerinin kadınlarda da erkeklerde de mutsuzluk,depresyon, psikolojik olarak olumsuz duygular,özgüven kaybı gibi istenmeyen durumlara sebebiyet verdiğini gösteriyor.
Bakımlı ve sağlıklı saçların kişinin kendini iyi hissetmesine, olumlu yönde kişilik gelişmesine,özgüvenin,hayat enerjisinin,şevk ve motivasyonun artmasına son derece olumlu katkı yaptığı artık biliniyor.
Aynaya baktığınızda kendinizi mutsuz hissediyorsanız belkide artık değişim ve yenilenme vaktiniz gelmiş hatta geçiyor olabilir.
Sizi rahatsız edecek boyutlarda saç dökülmesi ve saç seyrekliği yaşıyorsanız herhangi bir saç tedavisi ya da saç ekimi işleminden önce saç dökülmenizin altında yatan asıl sebebin bulunması için öncelikle bir doktora gitmeniz ve saçlarınızın dökülmesine herhangi bir hastalığın ya da hormonal bozukluğun sebep olup olmadığını öğrenmeniz doğru tedavinin uygulanması ve başarılı sonuç alınması açısından çok önemli.
Muayene ve tahlilleriniz sonucunda herhangi bir rahatsızlığın saç dökülmenize sebep olduğu ortaya çıkarsa gerekli tedaviyi görerek saç dökülmelerinizi azaltabilir hatta durdurabilirsiniz.
Unutmayın ki herhangi bir hormonal eksikliğiniz ya da anemi gibi bir rahatsızlığınız varken ve bu hastalıkları tedavi etmeden ya da kontrol altına almadan saç ekimi yaptırmanız saç dökülmenizi durdurmayacağı gibi bu durumda ekilen saçlarınızın sonucu da sizi mutlu etmeyebilir.
Tüm bu süreçlerin ardından Rain Hair Clinic olarak sizlere uygulayabileceğimiz tedavi yöntemleri:
1) Yardımcı saç tedavileri olarak bilinen prp ve mezoterapi yöntemi ile saçlarınızı güçlendirmek
2) Ve bu tedavilerin uygun ve yeterli olmadığı durumlarda saç ekim işlemizini gerçekleştirmek olacak.
Kadınlarda saç ekimi saçsız alanın genişliğine göre değişmekle birlikte var olan saçlarınız kesilmeden tıraşsız olarak yapılabilmektedir. Böylece ekim sonrasında var olan uzun saçlar ile alım yapılan bölge kamufle edilir ve dışarıdan bakan biri saç ekimi yapıldığını anlayamaz.
İşlemlerimiz hakkında detaylı bilgi almak,online konsültasyon ile saç ekimine uygun olup olmadığınızı öğrenmek ve aklınıza takılan tüm sorular ve cevapları için bizi 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
Comments