SAÇ EKİMİ
Çağımızın en sık karşılaşılan estetik kaygılarının başında saç kayıpları gelmektedir. Saç dökülmesi erkeklere özgü bir durum gibi görülse de kadınlarda da sık rastlanan bir durumdur. Genellikle genetik olmakla birlikte hormonal bozukluklar, hastalıklar, kazalar, yanlış stres yönetimi sonucu da saç kayıpları yaşanmaktadır. Günlük 50-100 tel arası saç kaybı bilimsel olarak normal karşılanmaktadır. Eğer saç dökülmeniz bu sayılardan daha fazla ve artarak devam ediyorsa bir uzmana danışarak muayene olmakta fayda vardır.
Muayene sonucunda doktorunuz saç güçlendirici tedaviler ya da bunun yetersiz kaldığı yüksek kayıp durumlarında saç ekimi önerisinde bulunacaktır.Uzmanınızla yapacağınız görüşme ve konsültasyon sonucu saç ekimine karar verdikten sonra yapılacak ilk adım, yüzünüze en uygun, orantılı, doğal ve estetik olarak sizi mutlu edecek saç çizginizi belirlemektir.
Saç çizgisinin doğru çizilmesi operasyon sonrasında sonucun doğal ve başarılı olması için çok önemlidir. Dikkatli, hassas ve özenli davranılması gereken bir süreçtir.
Saç ekim işlemi ‘donör bölge’ denilen ense bölgesinden alınan, dökülmeye dayanıklı saç köklerinin saçlandırılmak istenen bölgeye transferi işlemidir. Ense bölgesinin yetersiz kaldığı durumlarda göğüs ve sakal bölgesinden de kök alım işlemi yapılabilir.
Temel olarak 4 aşamadan oluşan bir işlemdir:
-
Saç köklerinin alınması
-
Saç köklerinin sayılarak toplanması ve dizilmesi
-
Toplanan köklerin ekilebilmesi için saçsız alana kanal açılması
-
Saç köklerinin saçsız alanda açılan kanallara yerleştirilmesi
Saç ekimi işleminin her aşaması başarılı bir sonuç için aynı hayati öneme sahiptir. Güvenli ve sağlıklı bir saç ekiminin hastane veya klinik ortamında, uzman kişilerin kontrolünde yapılması gerekmektedir.
İşlem lokal anestezi altında yapılır. Operasyon sırasında herhangi bir ağrı, acı hissedilmemektedir.
Saç ekim işlemi ortalama 6-8 saatlik bir süreçtir.
Operasyondan 24 saat sonra ilk kontrol, 48 saat sonra uzman kişiler tarafından ilk yıkama yapılır ve 7 gün boyunca yıkama düzenli olarak devam eder.
İlk 3 gün dikkat edilmesi gereken hassas dönemdir. Bu süreçte mümkünse evde dinlenilmesi, ekim yapılan bölgeye dokunulmaması, çarpmalara, darbelere karşı dikkatli olunması, doktorunuzun verdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması önerilir.
7-10 gün içinde tam iyileşme görülür. Saç ekimi sonrasında gözle görülür bir yara izi kalmaz. İlk hafta alım ve ekim bölgesinde bir miktar kabuk oluşumu izlenir. 7 gün boyunca yapılan düzenli yıkamalar sonucunda kabuklar dökülür ve görüntü normale döner.
İlk 2 ay yeni ekilen saçların dökülme sürecidir. 3.aydan itibaren dökülen saçlar tekrar çıkmaya başlar. 6 ay ile 1 sene arasında ekilen saçların tamamı çıkmış olur. Bu süreç gerekli görüldüğü hallerde vitamin, serum, prp gibi güçlendirici yöntemlerle desteklenebilir.
Saç ekim operasyonunun sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. 18 yaşını doldurmuş sağlıklı her birey saç ekim işlemi yaptırabilir.